Veganmat på dagis?

För alla er som inte såg SVT Debatt igår kan jag tala om att vår alldeles egna riksdagsledamot Henrik Ripa (M) var på besök. Där diskuterade han huruvida barn skall ha tillgång till veganmat på dagis. På plats var också en pappa som ansåg att hans tvååriga dotter skulle ha tillgång till en viss sorts mat på dagis. Av dagiset fick familjen ett blankt ”Nej”. Detta var han skeptisk till. Förutom pappan, Ripa och ett par andra personer fanns också Ludvig Lindström, beskriven som ”djurrättsaktivist och vegan” samt Jöran Fagerlund (V) på plats.

 

Pappan börjar beskriva situationen som sådan att det är så familjen resonerar. De vill självklart föra vidare dessa perspektiv och när barnet är gammalt nog så får hon fatta de besluten själv. Ripa menar att det fria valet är viktigt men är skeptisk på grund av att det både kostar tid och pengar för personal och kommun. Han tycker tvärtom, att när barnet är gammalt nog att fatta egna beslut får hon självklart göra det. Där menar jag att Ripa har rätt. För pappans resonemang bygger på att begränsa något, och när barnet är gammalt nog får hon avgöra om hon vill ta del av köttutbudet. Henrik menar att barnet skall ges alla möjligheter från början och sedan bestämma vilka hon vill ta del av.

 

Djurrättsaktivisten Lindström och Fagerlund (V) pekade på ett annat perspektiv. Nämligen miljön. Detta är verkligen ett U-landsproblem och allt köttätande för oss närmre en miljökris. Det kan jag hålla med om, men de verkar bortse från en sak. Dagiset erbjuder faktiskt vegetarisk mat, alltså utan kött. Det pappan vill ha är veganmat som inte innehåller mjölk, ägg eller annan mat som på något sätt kommer från djur. Redan där spricker faktiskt klimatargumentet. Vegetarisk mat, som inte innehåller kött, är faktiskt klimatsmart. Vill man ha någonting utöver det så tycker jag i ärlighetens namn att man skall stå för det själv, för då handlar de inte längre om klimat. Vi människor är köttätare. Vi behöver animaliska fetter för att våra hjärnor skall fungera. Dessa fetter finns faktiskt bara i kött. Speciellt när man är ung och fortfarande växer.

 

Ett annat problem med det hela är själva måltiderna. En stor del av dagistiden handlar faktiskt att man skall lära sig att fungera som grupp. Om då ett dagisbarn sitter och äter någonting annat varje dag motverkar man detta på ett väldigt effektivt sätt. Ett alternativ skulle i så fall vara att en gång i veckan skall det finnas vegetarisk mat som alla kan ta del av, för miljöns skull. För det är någonting kommuner skall sträva efter. Men att tillgodose, faktiskt för föräldrarnas skull, småbarn med veganmat, det är att gå för långt.

//erik


Kommentarer
Postat av: Anonyma Anna

"Vi behöver animaliska fetter för att våra hjärnor skall fungera. Dessa fetter finns faktiskt bara i kött. Speciellt när man är ung och fortfarande växer."

Jag undrar bara var du har fått den här faktan ifrån? (kan jag få länk, boktitel, namn på människa som sagt det postat som kommentar på den här bloggen?)

Tack på förhand!

2011-01-02 @ 11:07:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0