Sida vid sida med olika åsikter

Igår, klocka 16.55, hände det som bara inte fick hända.
Jag tvekar på att någon undgått det men för att få en klar bild av det så tänkte jag kort förklara situationen. En man sprängde sig till döds i centrala Stockholm strax efter att han sprängt en bil i korsningen Drottninggatan och Olof Palmes väg. Brottet rubriceras som terrordåd. Mannen skickade kort innan självmordet en ljudinspelning till TT där han ber sin familj om förlåtelse och uppmanar muslimer att agera. Han säger såhär: "Och till slut och till alla mujahedin i Europa och i Sverige: nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden."

Svenska folket har aldrig tidigare varit med om någonting sådant här. Vi har ingen aning om hur vi skall reagera och hur vi skall ställa oss till det som hänt. Jag tror det är fruktansvärt viktigt att komma ihåg en sak: Det är inte en folkgrupp som utfört detta dåd. Det är inte en religion som står bakom detta. Det är inte 400 000 invandrare i Sverige med muslimsk bakgrund som gjort detta. Det är EN person. Inte mer. Vi kan inte generalisera. Världen blir mer och mer global och för att vi skall kunna säkerställa frihet på jorden måste vi som land, och alla andra länder, vara öppna. Vänsterblocket kan skylla på att det är på grund av att vi blint lyder allt USA säger åt oss att göra sådant här händer. Sverigedemokrater har, och kommer fortsätta, skylla på att vi tar in alldeles för många invandrare. Men det stämmer inte. Vi kan inte låsa in oss i lilla Sverige, kritisera USAs världspolisbetéende, och samtidigt lägga alla problem på deras axlar. Det är inte deras fel att det finns fundamentalister som förespråkar stening av kvinnor som begår äktenskapsbrott.

"Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed, fred vare över honom, och era soldater i Afghanistan och er tystnad på allt detta så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dö.
Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.Våra aktioner kommer att prata för sig själva.
Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten, fred vare över honom, och ert dumma support till grisen Vilks."

Så lät en del av mannens inspelning till TT. Då undrar jag bara: Hur kan han försvara det talibanerna gör i Afghanistan idag? Hur kan han försvara Sharia-lagar? Hur kan han fördömma yttrandefrihet? Jag finner verkligen inget rimligt svar på detta.

Det är extremt viktigt att komma ihåg att det absolut sista vi skall göra när någon sådant här händer är att backa ur. Det visar bara att deras metoder fungerar, och vi kan ju gissa om de tänker utnyttja det. Istället måste vi bevisa att vi kan hålla ihop som en global värld. Vi måste bevisa att vi, med respekt för andra, kan leva sida vid sida i ett civilicerat samhälle med olika åsikter, kön, sexuell läggning och religion. Ett samhälle där vi alla är människor.

 

Erik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0